Bostadsmarknadens spöke lever kvar

MINOLTA DIGITAL CAMERAJag läste precis på Svenska Dagbladet att Norge har börjat förbereda sig på en bostadskrasch och att de mer eller mindre är förvånade över utvecklingen, seriöst?. Vadå förvånade vi pratar om en bostadsmarknad som är totalt hypad och folk kastar pengar runt om kring sig precis som att det är billigare att bara ta ett nytt lån igen.

Visst skulle jag vilja äga ett helt underbart hus någonstans nära havet men jag kommer inte gå in och slåss med alla galna 80-talister som tror att räntorna kommer förbli låga i all evighet. Många 80-talister skulle inte ens kunna klara sig om räntan gick upp till 3 eller 4% vilket fortfarande är relativt lågt men vad händer om den går upp till 8-12 % som på 90-talet? BOOOM there goes the hype.

Något som man lär sig på äldre dar vilket iof tog lite tid för mig är att materiella ting får ett mindre värde och är inte längre lika viktigt och det gör definitivt inte en lyckligare som jag trodde förr.

Jag rekommenderar att läsa foretagande.se/hur-du-spenderar-dina-pengar-ratt-for-att-bli-lycklig/

När forskarna följde grupper av tyska husägare fem år efter att de flyttat in i sitt nya hus sa alla att de var nöjda med sina husköp. Men det fanns ett problem: De var inte nöjdare med sina liv som helhet. Detsamma gällde i en studie av husägare i USA där det visade sig att de inte var mer nöjda med sina liv än de som hyrde sin bostad.

Många av oss i Sverige drömmer om ett lyxigare boende. Det kan vi inte minst se på alla huslån då vi är bland det mest belånade folket i världen. 

Det är rent vansinne just nu i Sverige när det gäller bostadspriser t.ex. kostar en kvm i Stockholm 66 000 kronor och det har ökat med 10% senaste tre månaderna.

Jag är nästan helt säker på att något kommer hända även Sverige inom snar framtid för det här är inte hållbart på något sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.